Novéna k sv. Pavlovi Prvému Pustovníkovi

Novéna k sv. Pavlovi Prvému Pustovníkovi

TEXT NOVÉNY TU

Sv. Pavol – milovník samoty

V zápisníku sv. Terezky Ježiškovej čítame: „Každý deň sa zatváram na trojitý zámok. Prvým je čisté srdce Márie, ktorý ma chráni pred každým útokom zlého ducha. Druhým je Najsvätejšie Srdce Ježišovo, ktoré ma chráni pred všetkými útokmi tela. Tretím je svätý hrob, kde sa skrývam pri Ježišovi pred svetom.
Svätica z Karmelu vedela aká je podstata samoty. Zatvorila sa medzi múrmi kláštora, ale nikdy tam nebola sama. Prežíval to tak aj sv. pustovník Pavol Tébsky. Zatvoril sa v jaskyni, ale tak naozaj v nej nikdy nebol sám.
Svet, v ktorom dnes žijeme je veľmi dynamický. Celý čas sa niečo deje. Ľudia prichádzajú a odchádzajú. Monitory sa mihajú rôznymi farbami. Zvuky sa pokúšajú dostať až na odľahlé a nedostupné miesta. Všetci niekde utekajú, majú veľa cieľov a projektov. Je dobré si uvedomiť, či v tomto celosvetovom uponáhľaní máme čas zastaviť sa, vojsť do ticha a do zdravej samoty. Súčasný človek si často vysvetľuje samotu ako niečo zlé. Keď nás vedie do izolácie, egocentrizmu a pohŕdania druhým človekom, je naozaj niečím zlým. Ale nie takejto samoty nás učí sv. Pavol.
Jeho samota je po prvé školou slobody. On sa sám rozhodol, že pôjde na púšť, a prežije život v samote. Príklad jeho života je odpoveďou na Ježišove slová: „ak chceš …“.
Po druhé sv. Pavol, hoci býval v odľahlej jaskyni, prijal pohostinne sv. Antona. Venuje mu čas, pozornosť. Samota nás má viesť k prijatiu blížneho a v ňom samého Ježiša Krista.
Po tretie v rozhovore so svätým opátom Antonom sa ho pýta na súčasný svet, ľudí a udalosti. Svet mu nie je ľahostajný. Záleží mu na jeho dobre a na dobre blížnych.
Nakoniec sv. Pavol vedel, že byť pustovníkom znamená rozhodnúť sa pre život ďaleký od sveta ale blízko Boha. Práve život v hlbokej samote, tichu a mlčaní ho priviedol k hlbokému vzťahu so Stvoriteľom.
Takejto samoty sa nemusím báť. Nemusím mať strach, keď vypnem telku, mobil, vytiahnem z uší slúchadlá, zatvorím laptop.  Len toľko alebo až toľko potrebujem k tomu aby som vošiel do samoty, ktorá sa pre mňa stane krásnym priestorom pre stretnutie s Bohom. Dnes nemusím nechať rodinu, blízkych a odcestovať na egyptskú púšť. Priestor správne chápanej samoty si môžem vytvoriť aj doma, keď si vyhradím čas na stretnutie s Bohom, sám osamote s Ním.

Páter Matúš Walczak, paulín