Homília – pondelok – 1. február 2021

Homília – pondelok – 1. február 2021

Liturgické čítania TU

Milovaní bratia a sestry, drahí farníci!

Dnešné evanjelium nám ešte raz potvrdzuje, že Ježiš je úplneiný ako zlý duch. Ten nás chce zotročiť, ponižovať a nakoniec usmrtiť. Ježiš s ním nemá nič spoločné. „Čo ťa do mňa, Ježiš, syn najvyššieho Boha?!“ Ježiš tak miluje človeka, že uzdravuje dnes pohana, a aby to urobil, preplával celé jazero, prežil mohutnú búrku, čo sme čítali v sobotu, len preto, aby zachránil tohto človeka. Zlý duch sa predstavuje ako pluk. Bola to v rímskej armáde jednotka okolo 6000 vojakov. Ale pre Boha to nie je problém, On nemá hranice, ktoré by nemohol prekročiť. Zlý duch musí poslúchnuť a vojsť do svíň, ktoré tiež usmrcuje. Alebo, ako hovoria iní komentátori, že to svine nedokázali zniesť v sebe prítomnosť zlého ducha.
Nakoniec pozrime, že Ježiš z tohto človeka, ktorý bol posadnutý zlým duchom, ktorého sa ľudia báli, ktorý sa musel skrývať v hroboch, robí hlásateľa a svedka. „Choď domov k svojim a zvestuj im, aké veľké veci ti urobil Pán a ako sa nad tebou zmiloval.“ Amen.

Nech vás žehná všemohúci Boh, Otec i Syn i Duch Svätý. Amen.

Pomodlime sa za našu farnosť a za zastavenie pandémie. Panna Mária Fatimská, oroduj za nás! Svätý Gorazd, oroduj za nás! Svätý Ladislav, oroduj za nás!

p. Robert Kurowidzkisprávca farnosti