Homília – sobota – 30. január 2021

Homília – sobota – 30. január 2021

Liturgické čítania TU

Milovaní bratia a sestry, drahí farníci!

„Viera je základom toho, v čo dúfame, dôkazom toho, čo nevidíme.“ „Čo sa tak bojíte?! Ešte stále nemáte vieru?“ Tieto dve vety z dnešných čítaní nám hovoria, že témou dnešného Božieho slova je viera. Prvé čítanie nám hovorí o viere Abraháma. Vidno tam, že viera nám dovoľuje pozerať do budúcnosti, vidieť budúcnosť a to s dôverou. Preto, že sa nespoliehame na ľudské slová, prisľúbenia, ale na Božie, a Boh je tým, ktorý dodržuje slovo a plní prisľúbenia. Ktoré? Všetky.
To musela byť naozaj veľká búrka, o ktorej počujeme v dnešnom evanjeliu, že aj rybári, ktorí boli medzi apoštolmi aspoň štyria, majú strach. Tá búrka spôsobila v nich to, že vidia Ježiša ako toho, ktorý je proti nim. Zabudol na nich, nemá záujem. Nechápu to, že aj v búrke je najdôležitejšie to, že On tam je. Ťažkú skúsenosť, ktorú aj teraz prežívame cez pandémiu vo viere môžeme využiť, aby sme volali k Bohu z celých síl. Čo museli urobiť apoštoli, ako veľmi sa museli snažiť, aby zobudili Ježiša, keď to nedokázala búrka. Celá táto situácia sa pre apoštolov stala pozvaním, aby sa ešte viac priblížili k Ježišovi, nielen zvolaním, aby sa zobudil, ale aby nachádzali odpoveď na otázku: „Čo myslíš, kto je to ?“.
Dnešné Božie slovo nás pozýva, aby sme nezabúdali, že Boh nám nesľúbi vždy krásne počasie, ale sľúbi nám vždy a všade svoju prítomnosť a pomoc. Amen.

Nech vás žehná všemohúci Boh, Otec i Syn i Duch Svätý. Amen.

Pomodlime sa za našu farnosť a za zastavenie pandémie. Panna Mária Fatimská, oroduj za nás! Svätý Gorazd, oroduj za nás! Svätý Ladislav, oroduj za nás!

p. Robert Kurowidzki
správca farnosti