Homília 11.11.2020 Streda – Svätého Martina z Tours, biskupa

Homília 11.11.2020 Streda – Svätého Martina z Tours, biskupa

Liturgické čítania TU

Milovaní bratia a sestry, drahí farníci!
Dnes Cirkev spomína sv. Martina, ktorý začínal ako pohan, potom rímsky vojak, pustovník, ktorý sa skryl medzi husami, keď ho ľudia chceli menovať biskupom. Husi ho však prezradili. Ešte za jeho života ho ľudia považovali za svätého biskupa, bili sa o slamu, na ktorej spával, aby mali relikviu. Najviac známy príbeh z jeho života je ten, keď ešte ako rímsky vojak, ktorý sa pripravoval na krst, dal polovicu svojho plášťa, čiže všetko čo mal, druhá polovica patrila armáde, žobrákovi. Ale je ešte jedna udalosť z jeho života. Keď rímska armáda mala bojovať proti barbarom. Večer pred bitkou si cisár zavolal všetkých dôstojníkov, aby im vyplatil žold. Martin odmietol prijať peniaze, lebo sa priznal, že sa pripravuje na krst a nebude zabíjať. Cisár bol presvedčený, že Martin má strach, a nazval ho zbabelcom. Martin odložil zbraň, zobral kríž a postavil sa doprostred bojiska, a celú noc tam stál a modlil sa. Keď barbarské vojská uvideli akých hrdinov majú medzi sebou Rimania, ktorí bez zbraní očakávajú boj, stiahli sa a odišli. Nech svätý Martin vyprosí nám potrebné milosti, aby sme uprostred pandémie boli vytrvalí v modlitbe a v dôvere Bohu.
Vás všetkých, ktorí to čítate alebo počúvate prosím, odovzdávajte toto požehnanie: Pán s vami. … Nech vás žehná všemohúci Boh, Otec i Syn i Duch Svätý. Amen.
Pomodlime sa za našu farnosť a za zastavenie pandémie. Panna Mária Fatimská, oroduj za nás! Svätý Gorazd, oroduj za nás! Svätý Ladislav, oroduj za nás!

p. Robert Kurowidzki
správca farnosti