Homília 9.11.2020 Pondelok – Výročie posviacky Lateránskej baziliky

Homília 9.11.2020 Pondelok – Výročie posviacky Lateránskej baziliky

Liturgické čítania TU

Milovaní bratia a sestry, drahí farníci!

Môžeme dnes začať otázkou. Prečo celá Cirkev má dnes sviatok posviacky Lateránskej baziliky, ktorá sa nachádza v Ríme? Dôvodov je viac. Bola to prvá bazilika kresťanstva a bola po stáročia sídlom pápeža. Ale odpoveďou môžu byť aj dva výroky.
Prvý je napísaný na tejto bazilike, zasvätenej Najsvätejšiemu Spasiteľovi, Jánovi Krstiteľovi a Jánovi Evanjelistovi. Nápis znie: Matka a Hlava všetkých kostolov mesta a sveta.
Druhý pochádza od sv. Ignáca Antiochijského: „predsedá celému spoločenstvu lásky“.
V prvom čítaní na dnešný sviatok prorok Ezechiel vidí: uzdravenie, život, úrodu, ovocie. A to všetko vo veľkom množstve. Je to vďaka vode, ktorá vyviera spod chrámu. Pre nás kresťanov je to uistenie, že to, čo prináša ten najkrajší život, plný uzdravenia, úrody a ovocia je to, čo dostávame od Cirkvi: sviatosti, Božie slovo, vyprosené milosti a požehnanie. Teraz, keď sa len šesť ľudí môže zhromaždiť v kostole na sv. omši, ich úloha je, aby tak, ako voda, ktorú vidí Ezechiel, prúdiacu po celej krajine, tak aj tí, ktorí dostávajú požehnanie, nech ho roznášajú všade tam, kde idú a tým, s ktorými sa stretnú. Preto vás všetkých, ktorí to čítate alebo počúvate prosím, odovzdávajte toto požehnanie: Pán s vami. Nech vás žehná všemohúci Boh, Otec i Syn i Duch Svätý. Amen.

Pomodlime sa za našu farnosť a za zastavenie pandémie. Panna Mária Fatimská, oroduj za nás! Svätý Gorazd, oroduj za nás! Svätý Ladislav, oroduj za nás!

p. Robert Kurowidzkisprávca farnosti