Homília 23.10.2020

Homília 23.10.2020

Liturgické čítania TU

Ježiš povedal zástupom: „Keď zbadáte, že na západe vystupuje oblak, hneď hovoríte: ‚Dážď príde,‘ a býva tak. … Ako to, že terajší čas posúdiť neviete? Prečo sami od seba neusúdite, čo je spravodlivé?
Milovaní bratia a sestry,
Pán Ježiš ráta s našou súdnosťou. Ukazuje nám, že máme schopnosti, že sme schopní, ale nevyužívame tieto schopnosti (ešte dostatočne). V Topoľčanoch by sme mohli povedať podobne ako Pán Ježiš, že keď vidíme, že ide mračno z takzvaného hnilého kúta, hovoríme: „bude pršať“, keď ide z iného kúta hovoríme: „Á, To iba prejde“. Včera som si pozrel reláciu Súdna sieň a nie prvý krát som videl ľudí, ktorí ako svedkovia vypovedajú počas tohto procesu, deklarujú promiskuitný spôsob života, hovoria o tom ako zneužívajú iných a sami sa nechávajú zneužívať, a pri tom sa tvária ako víťazi, ako tí, ktorí žijú dnešným moderným spôsobom života. Každý však, kto žije v usporiadanom manželstve a užíva si zodpovednú rodinnú lásku sa nad tím pousmeje. Vidí v akej biede a zaklamaní žije ten človek a ako sa čas jeho odsúdenia blíži. A čo my? Priznáme si v takej rozumnej súdnosti, že máme podobne ako tamtí ľudia žiť v zaklamaní? Možno nie v promiskuitnom živote, ale iste sú také oblasti nášho života, v ktorých sa tento sklon človeka prejavuje, Tí, ktorí pracujú nad nejakou svojou vadou a užívajú si milosrdnú lásku Božiu k hriešnikovi iste sa pousmejú, keď počujú niekoho vravieť samoľúbo, že žiaden z hriechov nie je jeho problém. Tí, ktorí si užívajú svoju svetlú budúcnosť vo večnej spáse ich teľa i duše sa pousmejú nad tými, ktorí slepo skladajú svoje nádeje do pominuteľnosti.
Pomer sa ešte na ceste s tým, kto túži po zmene k lepšiemu v tvojom živote. Keď ideš zo svojim protivníkom pred vrchnosť, usiluj sa s ním cestou vyrovnať, aby ťa nezaviedol k sudcovi.  Pomer sa ešte na ceste s tým, kto túži po zmene v tvojom živote k lepšiemu. V prvom rade je to Pán Ježiš. Aby si na súde nevyšiel na hlupáka.

Páter Miroslav