Novéna k sv. Pavlovi Prvému Pustovníkovi

Novéna k sv. Pavlovi Prvému Pustovníkovi

TEXT NOVÉNY TU

Aby nás neovládalo pokušenie ľahkého života, vypros nám u Boha!

Ježiš povedal tím, ktorí ho počúvali: „Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma.“ (Lk 9,23). Cesta každého z nás vedie cez rôzne situácie a okolnosti. Je na nej veľa dobra ale aj nemálo ťažkostí. Sú dni, keď svieti slnko, ale sú aj daždivé. Niekedy zakusujeme jemný vánok Božej prítomnosti, inokedy silnú víchricu a možno aj búrku protivenstiev. Neraz sme na vrchole radosti, ale sú aj doliny únavy a smútku. Každá cesta je iná. U jedných sa zdá ťažšia u iných ľahšia. Ale to, že po nej kráčam je mojou odpoveďou na Ježišove slová: „kto chce ísť za mnou“. Vieme, že cesta za naším Pánom je poznačená krížom. Ale vieme aj to, že na jej konci nie je prehra, ale víťazstvo vyznamenané vlajkou zmŕtvychvstania.
Pokušenie ľahkého života sa veľmi spája s pokušením zrieknutia sa kríža. Svet nás k tomu pozýva. Zriekni sa kríža. Utekaj od neho. Nechaj ho. Prečo ťa má ubíjať. Kríž môže mať veľa tvárí: choroba, utrpenie, ktoré sme si nezapríčinili samy, problémy, komplikované vzťahy, ťažké okolnosti, nepochopenie, pocit nezmyselnosti. Ľahký život je slepá cesta od Kríža, ktorý hoci naháňa strach, predsa len víťazí a oslobodzuje. Každý z nás vo svojom živote mal skúsenosť pokušenia zanechať kríž a dokonca dať ho niekomu inému na ramená. Ale dobre vieme, že to sa nedá. Správny postoj veriaceho človeka je vziať kríž na ramená, pritúliť k sebe, a kráčajúc za Kristom niesť ho na horu víťazstva. Kríž je prítomný, hoci svet ho chce odstrániť. Kríž stojí, hoci sa svet mení. Pozeráme na egyptského pustovníka a objavujeme, že on miloval Kríž. Na viacerých obrazoch, ktoré predstavujú život sv. Pavla Pustovníka umelci veľmi často v jeho blízkosti maľujú kríž. Niekedy je ukrytý, inokedy málo výrazný. Ale vždy prítomný. Jeho život bol vždy poznačený krížom, pretože v ňom bola túžba úplného nasledovania Krista. Prečo nezanechal ťažkosti života na púšti? Pretože veril, a vo viere odpovedal Ježišovi: áno, chcem. Veril a dôveroval a preto vytrval na svojej každodennej krížovej ceste. Boží služobník kardinál Wyszyński povedal: „ťažká viera, ktorá stojí veľa, a bráni nás pred pokušením ľahkého života, je vždy víťazstvom“.
Prvých pavlínov nazývali Pustovníkmi Svätého Kríža. Prvý náš kostol postavený za čias nášho zakladateľa blahoslaveného Euzébia a postavený v pohorí Piliš bol zasvätený úcte Svätého Kríža.

Páter Matúš Walczak, paulín