Homília – pondelok 4.1. 2021

Homília – pondelok 4.1. 2021

LITURGICKÉ ČÍTANIA TU

Pán Boh vám daj šťastia bratia a sestry!
Kto koná spravodlivo, je spravodlivý, ako je on spravodlivý.“ Pri počúvaní tejto vety je akiste potrebné vnímať, čo je skutočná spravodlivosť pred Bohom. Od Boha je spravodlivé milovať hriešnika a zachrániť ho. Veď tým dodržuje to, čo odpradávna sľúbil. A čo je spravodlivé od hriešnika náchylného k pýche, nenávisti,  žiadostivosti a lenivosti (Ak hovoríme, že nemáme hriech, klameme sami seba a nie je v nás pravda.)? Prijať Lásku, zavrhnúť život bez Nej. Nechať Ježiša aby „maril diablove skutky“. Ďalšie slová Jána apoštola ma zneisťujú, či som už spoznal dostatočne Lásku – Ježiša a odpovedal láskou na Lásku. „Kto pácha hriech, je z diabla … Podľa tohto sa dajú rozoznať Božie deti od detí diablových: kto nekoná spravodlivo, nie je z Boha; ani ten, kto nemiluje svojho brata.“

Ako teda môže hriešnik konať spravodlivo? Apoštoli Ondrej a s ním aj Ján, autor predchádzajúcich hrubo písaných slov počul(i), čo hovorí, a išiel (išli) za Ježišom … videl(i), kde býva, a zostal(i) v ten deň u neho … nasledoval(i) Ježiša … vyhľadal svojho brata … a priviedol ho k Ježišovi.

Toto sa dá spraviť aj pri modlitbe. Máš už v čase pandémie spravodlivý čas, ktorý venuješ modlitbe, aby si počas nej okúsil ozajstnú Božiu spravodlivosť a konal spravodlivo?

Božia milosť pomáhajúca nech je s vami všetkými. Panna Mária – Božia rodička, oroduj za nás!

S pozdravom Páter Miroslav